Projecten

tuinontwerp groen in rood

Trots zijn we dat we onze klant hebben kunnen helpen om een mooie, kleurrijke buitenruimte te creëren. De reactie van de klant sprak boekdelen, ze zijn er dolgelukkig mee. Organische vormen en hoogteverschillen geven de tuin een speelse uitstraling. De constructie is officieel voltooid en we zijn enthousiast om in de herfst de plantenselectie af te ronden om de transformatie compleet te maken.

beplantingsplan paardencentrum

Voor het uitbreiden van een paardencentrum in Zuid-Limburg is een bestemmingsplan wijziging nodig. Bij dit plan hoort een landschapsplan en Leaf & Bee is gevraagd hiervoor het beplantingsplan te maken. De beplanting dient streekeigen beplanting te zijn en dient goed samen te gaan met de omgeving. Voor de hagen is er voor kenmerkende limburgse soorten gekozen zoals meidoorn, sleedoorn,  kornoelje en haagbeuk. De grote bomenrijen zijn inheemse boomtypen zoals witte abeelen, zwarte populieren en lindes. Bij het samenstellen is er voor gezorgd dat er geen voor paarden giftige beplanting toegevoegd is.

tuinontwerp
natuurlijke beleeftuin

Stella en Jordy willen een organische en toch strakke tuin die ook leuk is voor hun kinderen.

Leaf & Bee heeft gekozen voor strakke vormen en weelderige beplanting. Voor de kinderen is er een zandbak/ vuurplek, een boomhut, een schommel en natuurlijk een trampoline.

beplantingsplan voedselbos

Retraiteboerderij De Eikenhof wordt een trainings- en verblijfacomodatie en retraitecentrum. Een toonaangevende locatie met zichtbaar duurzame faciliteiten waar de bezoeker zich midden in de natuur bevindt, biologisch kan eten, zelf groenten kan oogsten, vruchten kan plukken, workshops en trainingen en aan (eu)regionale evenementen kan meedoen. Het project bestaat uit het ontwikkelen en verbouwen van de boerderij, het plaatsen van 7 Eco lodges en de daarbij behorende terreininrichting van 5 hectare. Doel van het terrein is om deze bijzonder te maken.

Daarnaast is het doel om de gasten van De Eikenhof te voorzien van voedsel van eigen land. Je bent wat je eet. Gezond voedsel uit eigen omgeving, een eetbaar landschap wordt er gecreëerd.

Onderdelen hiervan zijn onder andere een voedselbos en een moestuin.

Voor het voedselbos heeft Leaf & Bee het beplantingsplan gemaakt en de eerste fase is inmiddels aangeplant.

tuinontwerp vlindertuin

Een internationale school voor kinderen van 4 tot 18 jaar heeft mij gevraagd een ontwerp te maken voor de ruimtes die gelegen zijn voor de hoofdingang van de school. De wens: geen speeltuin maar een ontspan -en beleeftuin voor leerlingen en docenten.

De symmetrie van de twee velden bracht mij op het idee van de vlinder. De gekozen vorm is in contrast met de strakke vorm van het schoolgebouw en de omgeving. Ook is de vlinder een mooie metafoor voor de kinderen. Zij blijven hier waarschijnlijk maar een paar jaar en vlinderen vervolgens verder naar hun nieuwe bestemming.

Met de beplanting zijn er twee ruimtes gecreeerd. Een gedeelte met vaste planten en heesters en het andere gedeelte waar de focus meer ligt op grassen. Daarbij is er voor planten gekozen die erg geliefd zijn bij bijen, hommels en vlinders. Er is hierbij rekening gehouden met de wens om geen giftige planten toe te passen. De reeds aanwezige Vuurdoornhaag is geweldig voor insecten én vogels!

Door het gebruik van stapstenen wordt het erg leuk voor kinderen om door de tuin te lopen. De verhoogde border met zitrand biedt voldoende zitgelegenheid.

De school heeft een leuk artikel over de vlindertuin gemaakt met sprekende foto’s:

https://afnorth-is.com/the-garden/

 

tuinontwerp 'reflectie'

Er zijn hier twee ruimtes gecreëerd. Een open en een meer besloten, intieme ruimte. Deze gesloten ruimte is een plek waar om je terug te trekken samen met elkaar of alleen. Deze plek nodigt uit tot bezinning, een plek om te reflecteren.

De open plek is luchtig en licht, waar ruimte is om te zitten, te zonnen en/of te spelen. 

De structuur van het ontwerp is strak maar wel speels. De ronde en rechte lijnen creëren een samenspel met elkaar. Door een meer losse, kleurrijke beplanting te gebruiken is het geheel in evenwicht.

tuinontwerp 'ibiza'

De vraag was mediterrane planten in een moderne tuin. Een stijl die goed past bij de eigentijds ogende semi bungalo. Dit bracht mij op het idee van het concept “De Moderne Ibizatuin”. Als ik aan Ibiza denk dan is de vormgeving in het algemeen met organische vormen, zoals pergola’s met grillig hout of rieten matten als zonwering. Voor deze tuin heb ik de vormgeving  strak gehouden. Door gebruikt te maken van staal, beton, hout en een water element gecombineerd met losse beplanting is het geheel in balans.

luchtige voortuin

De oorsponkelijke vraag was om alleen een ontwerp te maken voor de zijtuin. Om één geheel te krijgen met de voortuin heb ik deze meegenomen in het ontwerp.

tuinontwerp
eigentijdse baroktuin

Ramen en deuren in het huis zijn opgebouwd uit vierkanten. Dat liet me denken aan de renaissance en barok periode. Ik heb hierin een vertaling gemaakt naar de moderne tijd. Wel vierkanten en rechte assen maar met een moderne beplanting.

Ik wil met dit ontwerp een open en grootse sfeer  creëren, de blokken met beplanting zorgen voor dieptegevoel. De graspaden nodigen uit om rond te wandelen.