Wie

Kijkend naar de huidige situatie waar de aarde zich in bevind vond ik het de hoogste tijd om zelf hier iets aan te gaan doen. Met het motto “verander de wereld, begin bij jezelf” ben ik gaan onderzoeken hoe ik deze bijdrage kon gaan vormgeven.

Ik zie de toekomst in het kleinschalige, het lokale, in het samen doen. Geen massa productie meer zoals te nu zien is in de landbouw en veeteelt. Samen werken aan meer biodiversiteit en gezondere producten. Dit bracht mij bij permacultuur, ecologisch moestuinieren en tuinontwerp. Hoe mooi is het als je deze principes kunt vertalen bij het ontwerpen van tuinen? Alle kleinen particuliere tuinen samen bestrijken een aanzienlijk deel van Nederland. Samen heeft het een positieve impact op het weer gezond maken van het eco systeem.

Nieuw leven zien ontspruiten en de kracht van het leven ervaren, dat is toch bijzonder!

stijl en vorm

Ik werk mijn ontwerpen handmatig uit. Ontwerpen is een creatief proces en al tekenend vind ik mijn inspiratie. 

Mijn vorm is te omschrijven als een goede balans tussen strak en los, sober en weelderig, speels en eigenwijs. Cirkels en golvende lijnen komen regelmatig terug in mijn ontwerpen, een duidelijk kenmerk van mijn stijl.

De door mij ontworpen tuinen stralen rust en harmonie uit.

permacultuur

Permacultuur staat voor het ontwerpen van de menselijke leefomgeving op een manier die ecologisch duurzaam en economisch stabiel is. De ethische principes van Permacultuur zijn zorg voor de mens. zorg voor de aarde en delen van overvloed.

Dit zijn belangrijke principes die ik heb verweven in mijn werkwijze. Door voor elementen te kiezen die meerdere functies vervullen voor mens, dier en natuur en door de nadruk te leggen op biologische en duurzame bronnen. 

Voedselbossen schieten als paddenstoelen uit de grond en dat is fantastisch nieuws! Bij het ontwerpen van een voedselbos worden de permacultuur principes zo veel mogelijk toegepast. Bij het kiezen van plantcombinaties wordt er gekeken naar de in de natuur voorkomende bosranden. Planten die spontaan bij elkaar groeien vormen een sterk verbond, er ontstaat zo een goed zelfregulerend systeem.

praktisch

Leaf & Bee tuinontwerp is gevestigd in Zuid-Limburg. Mijn werkgebied reikt echter verder dan alleen deze mooie provincie. 

In 2020 heb ik de opleiding PDC (Permacultuur Design Course) bij Permacultuurschool Nederland gevolgd en in 2021 heb ik de opleiding Tuinarchitectuur en Plantenkennis bij de OntwerpAcademie  succesvol afgerond. 

De twee jarige opleiding tot Herborist bij de Europese Academie voor natuurlijke gezondheidszorg heb ik in 2023 afgerond. 

Al deze kennis wil ik inzetten bij het maken van goed doordachte, ecologisch klimaatbestendige tuinen en andere buitenruimtes.